Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ALERT! Ο ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - Mετακινεί πυραύλους Scud και εκκενώνει βάσεις


Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετακίνησαν πολλούς πυραύλους Scud και δεκάδες εκτοξευτήρες από μια βάση στα βόρεια της Δαμασκού, πιθανότατα για να τους προστατεύσουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση, ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης.

Η απομάκρυνση των πυραύλων από τους πρόποδες του όρους Καλαμούν, μιας από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της Συρίας, φαίνεται ότι έγινε στο πλαίσιο μιας περιορισμένης αναδιάταξης των οπλικών συστημάτων για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με αυτούς, οι μάχες σε κεντρικούς οδικούς άξονες και οι επιδρομές των ανταρτών παρεμπόδισαν την εκκένωση των εκατοντάδων βάσεων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που είναι διάσπαρτες στη χώρα.

Πηγές των ανταρτών είπαν ότι είδαν να απομακρύνονται δεκάδες κινητοί εκτοξευτήρες πυραύλων Scudαπό τη βάση της 155ης Ταξιαρχίας η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη Χομς. Οι ανιχνευτές των ανταρτών ανέφεραν ότι είδαν πυραύλους τυλιγμένους με προστατευτικά και φορτηγά που μετέφεραν ρουκέτες και άλλο εξοπλισμό.

Περισσότεροι από 20 πύραυλοι Scud, που έχουν βεληνεκές άνω των 300 χιλιομέτρων, εκτοξεύτηκαν φέτος από τη βάση του Καλαμούν και ορισμένοι έπληξαν το Χαλέπι ή και ακόμη βορειότερες περιοχές. Η βάση αυτή περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προτεινόμενων στόχων που παρουσιάστηκε από μέλη του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού σε αντιπροσώπους της Δύσης, στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές της βδομάδας, πρόσθεσαν οι πηγές της αντιπολίτευσης.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας και πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει απομακρυνθεί από τα κτίρια όπου στεγάζονται τα γενικά επιτελεία του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, στην κεντρική Δαμασκό. Στο Καλαμούν, ένας ακτιβιστής που δήλωσε ότι ονομάζεται Άμερ αλ Καλαμούνι, είπε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ότι "το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της βάσης φαίνεται ότι έφυγε".

Ο λοχαγός της μονάδας Ταχρίρι αλ Σαμ των ανταρτών, Φιράς Μπιτάρ, ο οποίος κατάγεται από το Καλαμούν, υποστήριξε ότι άλλες δύο βάσεις που διαθέτουν πυραύλους, στην ίδια περιοχή, έχουν αρχίσει να τους μεταφέρουν αλλού, ενδεχομένως κοντά στη Χομς.

Άλλες πηγές εκτιμούν ότι πιθανότατα έχει εκκενωθεί άλλη μια βάση πυραύλων στη Σάχια, στα νότια της πρωτεύουσας. Ένας διοικητής της ταξιαρχίας Ανσάρ αλ Ισλάμ των ανταρτών είπε ότι από τη βάση αυτή βάλλονταν αδιάκοπα τα νότια προάστια της Δαμασκού, αλλά από χθες Τετάρτη έχουν σταματήσει τα πάντα, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η βάση είναι πλέον άδεια.

ΑΠΕ - ΑΜΠ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου