Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Πως ο Παπανδρέου αυτοσχεδίασε ένα δήθεν πραξικόπημα για να περάσει την λύση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα - Τι απαντά η ΕΥΠ για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου - Διαψεύδει ο Γ. Παπανδρέου


Ο Γ Παπανδρέου πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε επινοήσει το πραξικόπημα ώστε να δραματοποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα, να περάσει η πρόταση του για δημοψήφιοσμα και βεβαίως να κερδίσει την εύνοια της Γερμανίας.  Η Γαλλική Λιμπερασιόν και το Βήμα φέρνουν στο φως ορισμένες πτυχές εκείνης της περιόδου και αποκαλύπεται ότι πολλά είχαν κατασκεαυστεί.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ Παπανδρέου φέρεται να είχε επινοήσει μία απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος για να δικαιολογήσει το δημοψήφισμα αναφέρει η Λιμπερασιόν»
«Μία απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα;» Αυτό βεβαίωσε στους εταίρους του στην ευρωζώνη ο Γιώργος Παπανδρέου, την Τετάρτη το βράδυ στις Κάννες, για να δικαιολογήσει την έκκλησή του, τη ∆ευτέρα, για ένα δημοψήφισμα σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Επί της ουσίας, θα έπρεπε να υπονομευθούν οι δραστηριότητες συνωμοτών με την απ’ευθείας έκκληση της ετυμηγορίας του λαού. δεδομένου ότι αυτό το σενάριο είναι αληθές το ΚΥΣΕΑ είχε συνεδριάσει την προηγουμένη, ημέρα Τρίτη, υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού για την καθαίρεση των τεσσάρων αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων και άλλων περίπου δώδεκα ανώτερων αξιωματικών. Υπεύθυνοι που είχαν τοποθετηθεί σε αυτές τις θέσεις από τη Ν∆ αντικαθίσταντο τώρα από πρόσωπα που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.
Η Ελλάδα πέρασε λοιπόν ξυστά από μία νέα δικτατορία των συνταγματαρχών (1967- 1974);
Ούτε η Άγκελα Μέρκελ, ούτε ο Νικολά Σαρκοζύ, ούτε η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ούτε και οι άλλοι Ευρωπαίοι ιθύνοντες που παρευρίσκοντο στο δείπνο δεν πίστεψαν σε αυτό ούτε για μια στιγμή. Τα λόγια αυτά έγιναν αποδεκτά με αναστεναγμούς εκνευρισμού. Και δικαίως. Ο στρατός είναι τίμιος και δεν αποτελεί πνέον πια απειλή για τη δημοκρατία.
Προπαντός οι συνθήκες απέχουν πολύ από το να δικαιολογήσουν μία τέτοια πράξη. Εν συνεχεία, η καθαίρεση των επί κεφαλής του στρατού είχε προβλεφθεί αρκετούς μήνες πριν –ο στρατός είναι μία πολιτική υπόθεση στην Ελλάδα και κάθε κυβέρνηση τοποθετεί τους δικούς της ανθρώπους, κάτι που δεν είχε κάνει ακόμη το ΠΑΣΟΚ-, ο Παπανδρέου απλώς το χρησιμοποίησε ως εργαλείο για να δραματοποιήσει την κατάσταση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πηγές μας, παρουσίασε μία άλλη δικαιολογία: ζητώντας δημοψήφισμα ήθελε να αναγκάσει την αντιπολίτευση της δεξιάς να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο. Τέλος, μένοντας από επιχειρήματα, αναφέρθηκε στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών «οι οποίες δεν θέλουν να επανεθνικοποιηθούν». Και σε αυτό βρίσκεται αναμφίβολα η πραγματική εξήγηση της παρτίδας πόκερ του Γιώργου Παπανδρέου: η απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους θα αναγκάσει το EFSF να προχωρήσει στην επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κατά 30 δις ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ έχει ως εξής:
Επί προηγούμενης Διοίκησης η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για ενδεχόμενο πραξικόπημα.
Επίσης η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών Πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Ακόμη είναι πρόωρο να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα, αν μη τι άλλο όμως η άμεση αναφορά στον κίνδυνο πραξικοπήματος, το οποίο φέρεται να αποφεύχθηκε στο «παρά 5’», από μόνη της αρκεί για να προκαλέσει αίσθηση, ειδικά στη δεδομένη κοινωνικοοικονομική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα.

Διαψέυδουν Γ. Παπανδρέου και Π. Παναγιωτόπουλος περί πραξικοπήματος
Διαψεύδουν το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου περί προετοιμασίας πραξικοπήματος κατά τη διαρκεια της διακυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, το Νοεμβριο του 2011.
Οι ένοπλες δυνάμεις ήταν και είναι προσηλωμένες στο καθήκον που τους έχει τάξει το Σύνταγμα και ο λαός, όλα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει πως «δεν είχαν περιέλθει σε γνώση του» τυχόν «στοιχεία περί επικείμενου πραξικοπήματος», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, που φέρονται από το δημοσίευμα να ήρθαν ώς κατάληξη ενός «πραξικοπήματος που δεν έγινε», έγιναν «με βάση τα προβλεπόμενα και τη νομιμότητα και διασφάλιζαν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο πάντα της αποστολής τους, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, με σεβασμό στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας».
Καταλήγοντας,, ο κ. Παπανδρέου υπενθυμίζει ότι «ανάλογες πληροφορίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2011 σε Ευρωπαϊκά ΜΜΕ και είχαν διαψευστεί».
Σε διάψευση του επίμαχου δημοσιεύματος προχώρησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι προσηλωμένες στο καθήκον που τους έχει τάξει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ελληνικός Λαός: να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κυριαρχία και την Εθνική Ακεραιότητα της χώρας. Όλα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας...», σχολιάζει λιτά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου